Roma Galéria

Ide helyezheted a címet

Itt add meg az alcímet

Roma alkotók tárlata nyílt hétfőn a művelődési házban. Vári Zsolt festő érkezett, hogy beszélgessen életéről a gyerekekkel.

Impulzív színek, erőteljes arcok, megkapó fénytörések a roma alkotók ecsetje nyomán - mindez a sárkeresztúri művelődési ház hétfőn nyílt kiállításán, ahol roma festők képei láthatók. A Magyarországi Roma Galéria Egyesület vezetője, maga is festőművész - Vári Zsolt - hozta el azokat a kortárs alkotásokat, amelyekből a helyi cigány kisebbség meríthet erőt, kreativitást, és amelyek akár utat mutathatnak a művészvilág varázslatos világába. Amely persze nem is annyira varázslatos, mármint az oda vezető út - erről mesélt az alkotó az előadásra érkező gyerekeknek. Vári Zsolt húsz­évnyi intézetis életet tudhat a háta mögött, azt pedig, amit elért, a tudatosságának köszönheti

            Tököli Országos Bv. Intézet

 2019-10-01 15:49

Dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg a Vári Zsolt festőművész és barátainak alkotásaiból létrehozott kiállítást a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A művészet mindent átható erejéről szóló gondolatokkal vezette fel Szerényi Gábor újságíró, grafikus a kulturális programot. Az előadók között Káli-Horváth Kálmán, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) vezetője mutatta be a szakkollégium működését és annak tagjai beszéltek életútjukról és a kiállítást megtekintő fogvatartottak számára adták át az üzenetet, hogy kitartó munkával hogyan lehet előbbre jutni és érvényesülni az életben. A festőművész barátai, Csákvári László zenész és Hajdan Vali költőnő mellett a fogvatartottak zeneszakköre is műsorral készült, majd az egyik fiatalkorú fogvatartott szavalt. A kiállítás október 11-éig lesz látható a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol a büntetés-végrehajtás munkatársai és a fogvatartottak megtekinthetik a kiállított képeket.

A szervezetben tevékenykedő tagok és alkotó emberek hazánk egész területén a hátrányos helyzetű csoportok és művészeti akciók rendhagyó találkozását, valamint a roma kultúra eredeti, figyelemfelkeltő eszközökkel történő népszerűsítését tették céljukká.

Az egyesület a roma kultúráról és életszemléletről egyrészt hagyományápoló, kulturális, másrészt érzékenyítő, oktatási programokat szervez. Ebbe a vonulatba tartoznak a roma kultúrát körbejáró tematikus festménykiállítások, vándorkiállítások is.

Amint megtudtuk: Vári Zsolt a könyvtárbeli kiállítás-megnyitót megelőzően töbörzsöki általános iskolásokkal és lakásotthonban élő gyerekekkel is találkozott. "Ragadjon a kultúra!" - említette a festőművész a projekt jelmondatára utalva.

A roma festők (Balogh Balázs, Boda Márta, Orsós Teréz, Vári Zsolt és társaik) kiállítását Sükösd Tamás polgármester és Lakatos Péter, a Sárbogárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg.

Sárbogárdra

                                    2019. 05. 29. 16:00

Roma festők alkotásaiból látható kiállítás a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban. Vári Zsolt festőművész általános iskolásokkal, lakásotthonban élő gyerekekkel is találkozott.

A roma képzőművészek által 2003-ban alapított Magyarországi Roma Galéria Egyesület kezdeti kortárs művészeti és önsegítő jellegét az utóbbi években jelentősen meghaladta. Az egyesület, túllépve korábbi generációs határain, roma és nem roma származású alkotóművészek közös találkozóhelyévé és párbeszédközpontjává vált - mondta el lapunknak Vári Zsolt festőművész, a Roma Galéria Egyesület elnöke.

Vári Zsolt (b), Lakatos Péter és Sükösd Tamás a városi könyvtárbeli kiállításmegnyitón Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Amint Sükösd Tamás megfogalmazta: A többség szempontjából mindig komoly feladat megérteni és elfogadni a kisebbséget. A beilleszkedést, az együttélést úgy kell segíteni, hogy a kisebbség megőrizhesse egyediségét, kultúráját, és szabadon gyakorolhassa szokásait. A megismerés remek terepe lehet a művészet, hiszen a világot mindenki a maga szemszögéből, másképp látja.

Vári Zsolt három hónapos kora óta intézetben nevelkedett, mindig fűtötte a kíváncsiság, tanult. A festés mellett fő feladatának tekinti a roma kultúra és a roma közösségek összekapcsolását. Gyarapítja a gyerekek roma kultúráról való ismereteit, fontosnak tartja, hogy a fiatalok büszke, tanult és tehetséges roma példaképekkel találkozzanak, és hasznosan töltsék szabadidejüket.

Magáról így vall: Amikor képet fest, alkot, a Teremtőhöz emeli lelkét. A művészet a hálaadás egyik formája - állítja. A pozitív gondolkodás az alap, amire mindig épít. Egy arc, egy test ábrázolása hite szerint több mint vizuális élmény. Szeretné a látható mögötti sejtelmeket, kozmikus sugallatokat - Isten kifürkészhetetlen szándékait is - érzékelni és érzékeltetni.

2019. június 18.

Peter's Club, Budapest

2019. június 19.

Császár Kávézó, Szeged

2019. június 25.

Joe's Pub, Pécs

2019. június 26.

Rock Club, Budapest